0321-314305

Berging IJsselmeer Messerschmitt BF109

Oktober, 2012
 

HOORN Defensie heeft in het IJsselmeer een Messerschmitt Bf109-jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog geborgen. Er zijn ook wapens (onder meer machinegeweren) en munitie opgevist.

Stoffelijke overschotten zijn niet gevonden. Omdat eventueel aanwezige munitie een potentieel gevaar vormde voor sportduikers, besloot Defensie deze week snel tot actie over te gaan en het duikvaartuig Argus van de marine in te zetten.

Defensie kreeg in eerste instantie een tip van een burger. Hij was in samenwerking met een civiel team op zoek naar een vermiste Lockheed Hudson uit de Tweede Wereldoorlog. Toen zij het vliegtuig gelokaliseerd dachten te hebben, is een team duikers het water in gegaan. Aan de hand van gegevens die zij aantroffen op de brandstoftank concludeerden zij dat het om een eenmotorige Messerschmit BF 109 ging. Op dat moment hebben zij defensie ingelicht.

Het wrak lag vlak bij het monument op de Afsluitdijk, 200 meter van de dijk. Volgens een woordvoerder van Defensie gebeurt het niet heel vaak dat een Messerschmitt wordt gevonden. In het zogeheten vliegregister (waar alle bekende gecrashte vliegtuigen in Nederland en Nederlandse wateren in staan) staan nog wel enkele Messchersmitts die niet geborgen zijn.

Met onderdelen van het toestel wordt geprobeerd om het toestel te identificeren. Later wordt bekeken wat ermee gaat gebeuren. Tot nu toe heeft men een gehele vleugel boven water gekregen. Hiernaast heeft men ervoor gezorgd dat er veel munitie en wapens veilig opgeborgen zijn. De berging werd verricht door een team van de Defensie Duikgroep van de Koninklijke Marine, de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en de Bergings- en identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht.

 


Bron: Youtube Techno Diving
Bron: Youtube Duiken Magazine


 

>>>Berging IJsselmeer Messerschmitt BF109

Wij helpen u graag verder

neem contact op