0321-314305

Opperdoes

Projectplan: Sporen van de luchtoorlog
op 28 april 2016. 


 

Aanleiding
In de Tweede Wereldoorlog stortten in ons land 6000 vliegtuigen met ca. 30.000 bemanningsleden neer. Een aantal bereikten veilig de grond en konden vluchten met hulp van het verzet, anderen werden gevangen genomen, maar de meesten keerden nooit meer van hun missie terug…

Het luchtruim boven Nederland lag in een corridor/vliegroute vanuit Engeland naar nazi-Duitsland. Veel geallieerde bommenwerpers en gevechtsvliegtuigen zijn door Duits luchtafweergeschut en door Duitse gevechtsvliegtuigen uit de lucht geschoten. In het noorden van Noord-Holland kwamen ca. 80 vliegtuigen naar beneden, voor West-Friesland waren dat er 44. Er wordt nog altijd onderzoek gedaan naar deze crashplekken.

In de gemeente Medemblik zijn in de Tweede Wereldoorlog 17 Engelse vliegtuigen, 1 Amerikaanse bommenwerper en 2 Duitse gevechtsvliegtuigen neergestort. Voor zes Engelse vliegtuigen en 1 Amerikaans vliegtuig zijn na de oorlog officiële oorlogsmonumenten opgericht in Abbekerk (2), Andijk, Midwoud, Wadway, Wognum en Zwaagdijk-Oost.

Doel
Stichting Leven in Vrijheid wil aandacht schenken aan een aantal neergestorte Engelse vliegtuigen waarvoor geen oorlogsmonument is opgericht. Door het plaatsen van een markeringpaal met informatiebordje in de nabijheid van de crashplek. Dit soort markeringpalen staat al in de Flevopolder en Noordoostpolder (zie afbeelding). Wij zijn van mening dat dit navolging verdient in de regio West-Friesland. Uit respect voor degenen die hun leven gaven voor onze vrijheid en om ervoor te zorgen dat de betekenis hiervan niet verloren gaat. De gemeente Medemblik neemt de gedenkpalen in eigendom over en zorgt voor beheer en onderhoud.

Uitvoering

Bij de volgende zes locaties worden markeringpalen geplaatst:

  • Twisk, Hornderpad - gevechtsvliegtuig neergestort 17-1-‘45
  • Andijk, Dijkweg – bommenwerper neergestort 15-2-‘44
  • Andijk, Vleetweg - bommenwerper neergestort 26-3-‘42
  • Wervershoof, Driehuizen - bommenwerper neergestort 26-6-‘41
  • Opperdoes, Walakker - bommenwerper neergestort 12-3-‘41
  • Medemblik, dijk - bommenwerper neergestort in IJsselmeer 3-6-‘42

De markeringpaal heeft een lengte van circa 4 meter, bovenop die paal staat een vliegtuig met een lengte van ca. 80 cm: een verzinkte buis, gespoten in blauw en wit met een vliegtuig van staal, gespoten in signaalrood. De paal gaat 1 meter in de grond.

Op het informatiebord wordt het type vliegtuig aangegeven, de bemanningsleden, thuisbasis en doel van het vliegtuig en de oorzaak van de crash. Bovendien een verwijzing naar de website www.oorlogsmonumentenmedemblik.nl waarop meer informatie komt te staan.

Doelgroep
Voor het basis- en voortgezet onderwijs wordt een speciale ‘crashroute’ gemaakt; een overzichtskaart waarop de crashplaatsen worden aangegeven. Deze kan worden gebruikt tezamen met het lespakket ‘Oorlogsmonumenten vertellen’ in gemeente Medemblik.
De markeringpaal is opvallend te zien in het West-Friese landschap en niet alleen interessant voor leerlingen van scholen, maar eigenlijk voor alle inwoners uit West-Friesland en daarbuiten, ook voor recreanten en toeristen.

 

 

Bron: www.oorlogsmonumentenmedemblik.nl

>>>West Friesland

Wij helpen u graag verder

neem contact op