0321-314305

Zeldzame Spitfires even op Nederlandse bodem

17-10-2018

Zeldzame Spitfires even op Nederlandse bodem

Zaterdag 15 september jl. zijn op Lelystad Airport twee zeldzame Spitfires gearriveerd. Een van beide toestellen is door Frits van Eerd, CEO van Jumbo Supermarkten, aangeschaft. De door Van Eerd  in het geheim naar Nederland gehaalde toestellen zijn van het type Mk.16 en LFVIII.  Zondag de 16e september zijn beide toestellen teruggevlogen naar Engeland.

Het inmiddels voor Van Eerd gerestaureerde en naar Nederland overgevlogen toestel was een Mk. 16, de TB885/3W-V die in de oorlog van 29 maart 1945 tot oktober 1945 gevlogen heeft bij 322 Dutch squadron van de Royal Air Force (RAF).

Na de oorlog werd het toestel korte tijd gebruikt als oefenobject door de brandweer waarna het tussen 1945 en 1955 bij De RAF vloog.

Rond 1958 werd de Mk.16 na opslag op de Britse luchtmachtbasis RAF Kenley begraven (!) om in 1960 weer het daglicht te zien. Daarna werd het toestel vanaf 1982 getoond in het Lashenden Air Warfare Museum in Sevenoaks en vanaf 1991 in het Shoreham Aircraft Museum.

In 2015 kwam het toestel in handen van Peter Monk en in 2016 werd de Spitfire gekocht door Van Eerd die haar liet restaureren in de Biggin Hill Heritage Hangar van Monk.

Van Eerd is voornemens de Spitfire zelf te gaan besturen na een opleiding op Chipmunk, Harvard en vervolgens in de eveneens door hem aangeschafte de dual-Spitfire LFVIII M616.

Een derde door hem aangekochte Spitfire Mk.1 ligt momenteel nog in onderdelen van de Heritage Hangar, wachtend op restauratie.

Van Eerd heeft de  Spitfire voor demodoelen aan de Luchtmacht aangeboden, waarbij hij zelf de operationele kosten van dat toestel wil betalen. Mogelijk krijgt dat toestel Gilze-Rijen als nieuwe thuisbasis.

G-CKUE Supermarine Spitfire LF.XVIe

Het artikel mogen wij plaatsen met dank aan www.pilootenvliegtuig.nl, Ruud Vos
De foto's mogen wij plaatsen met dank aan Berend Jan Floor: AirOnline.nl
Met dank aan Peter de Jong voor de tip!

>>Zeldzame Spitfires even op Nederlandse bodem

Wij helpen u graag verder

neem contact op